En kunskapsbaserad socialtjänst med stöd av Journal Digital

Journal Digital skapar struktur och kvalitet i Kristianstads familjebehandling. Ett systemstöd skapat för behandlare samtidigt som det är transparent för klienterna. Det ger tydlighet, underlättar planeringen och gör att familjebehandlare kan jobba på samma strukturerade sätt.

Publicerad

Prisma är en öppenvårdsenhet i Kristianstads kommun som erbjuder behandling till familjer med barn i åldrarna 0–20 år. Journal Digital som systemstöd möjliggör ett kunskapsbaserat arbete med tydlig struktur och kortare behandlingstider för familjerna.

På Prisma i Kristianstad arbetar totalt 22 familjebehandlare och tre teamledare, under ledning av Åsa Olsson som är enhetschef. Familjer som kommer till Prisma behöver stöd och vägledning för att kunna fungera bättre som helhet. Det kan till exempel bero på omsorgsbrist, psykisk ohälsa, missbruk eller våld.

– Vi arbetar med beteendeförändring utifrån en systemteoretisk tanke. Det innebär att hela familjen behöver ta ansvar och hjälpas åt för att få till en förändring. Tillsammans arbetar vi med kommunikationen, relationerna och symptombelastningen, förklarar Åsa Olsson.

Skapar struktur för familjer och behandlare

I Kristianstad har man använt Journal Digital som systemstöd sedan 2013. Tidigare hade man ett system som inte var skapat för behandlare vilket försvårade dokumentation och uppföljning. Med Journal Digital finns funktioner för hela processen: inskattning, genomförandeplan, målformulering, målreflektion, dokumentation, journalanteckningar, insatsrapportering, utskattning samt analys och uppföljning.

Den främsta anledningen till att vi gick över till Journal Digital var att det är ett systemstöd skapat för behandlare samtidigt som det är transparent för klienterna. Det skapar tydlighet, underlättar planeringen och gör att alla våra familjebehandlare kan jobba på samma strukturerade sätt. Och för familjerna ger det kraft att fortsätta kämpa när de kan följa sin egen utveckling, säger Åsa.

Evidensbaserade skattningsinstrument

I Journal Digital finns ett stort urval av evidensbaserade skattningsinstrument för olika målgrupper. Åsa menar att skattingsfunktionen är ett viktigt stöd i behandlarens kliniska arbete. Inskattningar kontra utskattningar ger ett tydligt svar på effekten av deras arbete.

– Initialt är skattningarna ett verktyg som hjälper oss att tratta ner det som är viktigt att fokusera på under behandlingen, familjens kärnproblematik. Det gör att vi kan sätta tydligare mål i genomförandeplanen för att uppnå önskad beteendeförändring. Skattningarna är en viktig del i vårt kliniska arbete och ju tryggare man är i sitt arbete som familjebehandlare, desto större nytta gör skattningarna för insatsen, säger Åsa.

En kunskapsbaserad socialtjänst där fler får hjälp

För Åsa och hennes kollegor innebär en kunskapsbaserad socialtjänst att de arbetar evidensbaserat där ett tillförlitligt underlag vägs samman med vetenskapliga teorier och behandlarens yrkeskompetens och erfarenhet. Journal Digital bidrar i det arbetet där skattningar, dokumentation och målreflektion blir en viktig kunskapskälla om familjens situation och utveckling.

Att arbeta kunskapsbaserat och i ett strukturerat systemstöd tillåter Prisma i Kristianstad att jobba metodiskt och effektivt, vilket enligt Åsa i slutändan leder till att fler kan få hjälp. Hon förklarar:

När vi tar emot ett uppdrag är vårt mål att familjen inte ska behöva vara i våra rullor längre än nödvändigt. Journal Digital ger oss stöd i att hela tiden driva processen framåt utan att tumma på insatser och resultat. Familjerna får snabbare hjälp vilket ger oss utrymme för att ta emot nya klienter. Fler får hjälp snabbare helt enkelt.

Uppföljning och utvärdering med nyckeltal och statistik

Även om det primära syftet med Journal Digital är en givande behandling för familjen, så ger all data underlag till vidare analys och reflektion. Åsa som enhetschef får många insikter av att titta på de aggregerade resultaten.

– Journal Digital presenterar våra nyckeltal i en tydlig dashboard. Där kan jag till exempel följa hur många ärenden vi har igång totalt och per behandlare, snittiden för en genomförandeplan och i vilken mån vi uppfyller de uppsatta målen. Jag kan utvärdera våra behandlingsmetoder utifrån behandlingslängd och resultat. Genom att titta på våra klienters fördelning baserat på kön och ålder kan jag få en bättre bild av hur kommunens familjer mår i vilket skede i livet, avslutar Åsa.

Vill du veta mer om Journal Digital?

Läs mer