Vill din verksamhet delta i ett forskningsprojekt om socialtjänstens insatser?
TRAM 2.0 är ett nytt forskningsprojekt som följer upp insatser initierade av socialtjänsten – i linje med kommande socialtjänstlag. Projektet ger möjlighet att medverka i forskning som stärker evidensen kring insatser för unga och vuxna med stödbehov. Intresserad? Läs mer och anmäl ditt intresse!
Publicerad
TRAM 2.0 – ett forskningsprojekt i linje med nya socialtjänstlagen
I förslaget till ny socialtjänstlag betonas vikten av att basera det sociala arbetet på vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet. Socialtjänsten ska använda den bästa tillgängliga kunskapen för att säkerställa att insatserna är effektiva och anpassade till individens behov. Det innebär att forskning, praktisk erfarenhet och klienternas perspektiv kommer att vara en viktig del. Det finns dock begränsad kunskap om resultatet av de insatser som erbjuds personer som har kontakt med socialtjänsten.
Sedan 2016 har IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdoms- och missbruksvård) vid Linnéuniversitetet bedrivit forskningsprojektet TRAM med fokus på Maria-mottagningar och ungdomars långsiktiga utfall. Nu planerar vi för ett nytt forskningsprojekt – TRAM 2.0 – med start i januari 2026, där samtliga enheter som använder IKMDOK för systematisk dokumentation erbjuds att vara med. Projektet förväntas ge ny kunskap om utfall och förändringar över tid för personer som påbörjar en insats som initierats av socialtjänsten.
Syfte med studien
Forskningsprojektet syftar dels till att identifiera olika utfallsgrupper vid 1 respektive 3 år efter påbörjad insats, dels undersöka hur risk- och skyddsfaktorer samt uppgifter om insatsen eller andra betydelsefulla behandlingsaspekter kan relateras till utfall och förändring över tid.
Genomförande
I projektet följs personer upp med information från nationella register. Den centrala frågeställningen är att studera utfall över tid avseende alkohol- och narkotikaanvändning, psykisk hälsa, social situation, kriminalitet eller andra former av normbrytande beteende. När insatsen/behandlingen inleds informeras personen om forskningsprojektet och lämnar samtycke till deltagande. Projektet kommer att genomgå etikprövning under hösten.
Medverkande
Projektet drivs av Linnéuniversitetet i samverkan med Göteborgs och Stockholms universitet, huvudansvariga forskare är Mats Anderberg och Mikael Dahlberg.
Intresseanmälan
Vi vill därför redan nu undersöka hur intresset är för delta i det aktuella forskningsprojektet och ser gärna att ni bekräftar ert intresse genom att mejla till .